expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Je možné řízení s léky, v těhotenství nebo v nemoci?


10.09.2024
 | 
6 min. čtení.

Za volantem byste měli být vždy stoprocentně připraveni a koncentrovaní. Co však dělat v případě nemoci, těhotenství, užívání léků nebo některých jiných extrémních či externích faktorů? Jak a co ovlivňuje reakce, koncentraci a celkovou pohodu? V tomto článku se dozvíte odpovědi a povíme si i pár příkladů.

Jak léky ovlivní řízení a na které si dát pozor

Asi nejčastější situací, která vás může při řízení ovlivnit, je užívání léků. Některé mají na řízení větší vliv, jiné naopak menší.

Léky na úzkost a nespavost, jako jsou diazepam a lorazepam, mají silný sedativní účinek, který vede k ospalosti a snížené pozornosti. Problémová jsou i antidepresiva, zejména amitriptylin a imipramin, která mohou způsobit mimo jiné závratě.

Pokud užíváte léky proti bolesti, především opioidy jako morfin a kodein, pamatujte na to, že zvyšují riziko ospalosti a zhoršené motoriky. Stejně tak antihistaminika, používaná k léčbě alergických reakcí, mohou mít sedativní účinky. Pokud berete některé z těchto léků, přečtěte si dobře příbalový leták a možné kontraindikace.

Toto jsou jen některé z mnoha léků, které mohou ovlivnit vaši schopnost řízení. Nezapomínejte, že každý lék může mít jiný vliv u každého člověka individuálně a platí, že i když jde o specializované léky, není třeba je nikdy podcenit.

Pamatovat je třeba i na běžné léky proti bolesti, příznakům chřipky či na teplotu. V jejich případě nemusí platit, že jejich užívání přímo vylučuje řízení motorových vozidel, ale mohou mít několik nežádoucích a vedlejších účinků. Nejčastěji zhoršují reakční dobu, mají vliv na koncentraci nebo snižují schopnost včas vnímat riziko.

Těhotné ženy, řízení v těhotenství a specifika

Specifickou situací z pohledu řízení je těhotenství. Pokud jste tedy těhotná žena, která jede řídit motorové vozidlo, v první řadě dodržujte bezpečnou vzdálenost od volantu. Zde si dejte pozor jak na výšku volantu, tak i výšku a vzdálenost sedačky. Platí během krátké i delší jízdy, tehdy je třeba mít i více přestávek.

Podcenit byste neměli ani správné používání bezpečnostního pásu, který by neměl být umístěn přímo přes břicho, aby nevytvářel tlak na plod. Těhotné ženy mohou zvážit i použití speciálních adaptérů určených pro bezpečnostní pásy.

Dalším momentem je pravidelné hodnocení schopnosti řídit, zejména pokud těhotná žena zažívá nevolnost, únavu nebo jiné těhotenské symptomy.

Z bezpečnostního hlediska je třeba zvláštní pozornost věnovat technickému stavu vozidla. Proto pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách , hladinu motorového oleje, hladinu kapaliny do ostřikovačů, stav brzd a nezanedbejte servis.

Velmi dobré je mít u sebe vždy aktuální kontaktní údaje na svého lékaře a vědět, kde se nacházejí nejbližší zdravotnická zařízení na delší trase, kterou plánujete aktuálně cestovat. Tato opatření vám zajistí, že v případě náhlé potřeby můžete získat rychlou zdravotní péči, například pokud dojde k nevolnostem.

Chřipka, zánět spojivek, úzkost a jiné nemoci a řízení

Ježdění během onemocnění typu chřipka, zánět spojivek, rýma nebo úzkost může také významně ovlivnit vaši schopnost bezpečně řídit vozidlo, samozřejmě negativně. Tyto stavy mají přímý dopad na vaši koncentraci, reakční čas a celkovou fyzickou schopnost ovládat auto, což může vést ke zvýšenému riziku nehod.

Při chřipce se vyskytují příznaky jako horečka, bolesti těla, únava a závratě, které výrazně snižují pozornost a reakční schopnost. Zánět spojivek zase způsobit svědění, pálení očí a rozmazané vidění, což ztěžuje sledování silniční situace.

Lidé trpící úzkostí zase zažívají zvýšený stres, paniku nebo strach, které negativně ovlivnit jejich schopnost soustředit se na jízdu a aktuální situaci v provozu. Tyto psychologické stavy často vedou k nebezpečnému váhání nebo nepřiměřeným reakcím na běžné silniční situace, což může zvyšovat pravděpodobnost nehody.

Pokud se cítíte nemocní a máte reálné podezření, že váš stav ovlivňuje vaši schopnost reagovat nebo soustředit se, raději si promyslete, zda je bezpečné řídit.

V některých případech je nejrozumnější vyhledat alternativní formy dopravy nebo odložit cestu, dokud se nebudete cítit lépe. I jedno běžné kýchnutí za volantem nebo akutní zhoršení jakéhokoli stavu a nemoci může mít vážné následky.

Pozor i na únavu a nedostatek spánku nebo extrémní teplo

Mezi poslední skupinu faktorů, které dramaticky ovlivňují schopnost bezpečně řídit, patří únava, nedostatek spánku a extrémní teploty. Tyto faktory mohou ohrozit vaši bdělost, reakční schopnosti a celkové soustředění za volantem.

Při nedostatku spánku jsou například vaše reakce zpomaleny. Únava z něj ovlivňuje kognitivní funkce, způsobuje zpomalení myšlení a zhoršuje schopnost posoudit situace. To může mít za následek nepřesné reakce na dopravní situace, zvýšenou pravděpodobnost usnutí za volantem a v konečném důsledku vyšší riziko nehod.

V některých případech může být únava stejná, ne-li horší, než jízda pod vlivem alkoholu. Platí to zejména v případě delší cesty na větší vzdálenost.

Problémem je také extrémní teplo. To představuje riziko dehydratace a proto si zajistěte dostatek tekutin a mějte pravidelně přestávky. Takto se vyhnete vyčerpání a přehřátí, přičemž pamatujte, že teplota ve vozidle může rychle vzrůst, což ovlivňuje bdělost. Pokud auto nemá klimatizaci, tady je několik tipů, jak se v něm ochladit .

Celkově platí, že jezdit byste měli vždy jen tehdy, když se cítíte v 100 % fyzické i psychické kondici. Léky, nemoci, extrémní podmínky nebo změna zdravotního stavu jsou vždy potenciálním rizikem pro nehodu a to nepodceňujte.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
  • + Komunikace, rychlost, vstřícnost
  • - Nic
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 15.09.2024

100%
Celkově jsem spokojený zákazník, protože jsem zde na e-shopu nalezl přesně zboží, jaké jsem potřeboval - 1l láhev s výraznou vinětou Technický benzín. Láhev je pro mne vzácná. Lepší než plechovka. Láhev je plastová, nerezne, je nerozbitná. Má na sobě natištěnou dobře čitelnou vinětu Technický benzín. Vždycky si ji můžete dolít z plechovky.
  • + - výborný sortiment, nabízejí technický benzín v láhví 1l
  • + - rychlé doručení zboží, dobrá cena, slušné jednání
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 19.09.2024

100%
Rychlost a spolehlivost
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku